دوربین تحت شبکه آنویف مداربسته یا Onvif IP Camera Network CCTV آخرین نسل دوربین مداربسته می‌باشد که از آن با نام دوربین مداربسته تحت شبکه، دوربین آی پی، دوربین IP، دوربین مداربسته دیجیتال و دوربین مداربسته آی پی IP نیز یاد می‌شود. دوربین‌های تحت شبکه امروزی اکثرا دارای ماژول POE داخلی می‌باشند و از استاندارد بین المللی آنویف Onvif برای سیستم کدگذاری، مدیریتی و ارتباطی شان استفاده می‌کنند. در گذشته نه چندان دور استانداردی یکپارچه برای سیستم‌های تصویری تحت شبکه و دوربین‌های تحت شبکه (حتی تولیدات معتبرترین مارک‌های دوربین مداربسته) وجود نداشت، از اینرو مشکلات بسیاری در استفاده ترکیبی و تلفیقی از تولیدات برندهای مختلف وجود داشت که این مشکلات با استفاده از استاندارد یکپارچه و جهانی Onvif آن-ویف در دوربین‌های مداربسته تحت شبکه و سیستم‌های مدیریت تصاویر تحت شبکه، و به طور کلی در سیستم‌های نظارت تصویری بر طرف گردیده است.

محصولات آی پی کمرای ارائه شده در این بخش در برگیرنده طیف گسترده‌ای از برندها و مدل‌های دوربین مداربسته تحت شبکه از انواع دوربین تحت شبکه ارزانقیمت نونیم چینی گرفته تا انواع دوربین مدار بسته تحت شبکه با کیفیت تولید بهترین مارک‌های دوربین مداربسته دنیا می‌باشد. اکثر دوربین‌های تحت شبکه موجود در این بخش از پروتکل‌های به روز شده آنویف Onvif پشتیبانی میکنند و دارای ماژول POE – Power Over Ethernet داخلی و توکار جهت رهائی از کابل کشی‌های بیشتر برای برق رسانی به سیستم‌های تحت شبکه می‌باشند. قیمت دوربین مدار بسته تحت شبکه IP نونیم POE دار و انواع دوربین آی پی کمرا تحت شبکه رم خور ارزان قیمت نیز در همین بخش در دسترس شما می‌باشد.

 

 

دوربین تحت شبکه آنویف ONVIF IP Camera با POE

دوربین تحت شبکه معادل کلمات IP Camera / Network Camera / IP CCTV / Network CCTV می‌باشد و از آن با نام‌های زیر در بازار دوربین مداربسته ایران یاد میشود:

دوربین شبکه

دوربین آی پی

آی پی کمرا

دوربین مداربسته تحت شبکه

دوربین مداربسته دیجیتال

دوربین مداربسته آی پی

دوربین مداربسته IP

 

 

دوربین مداربسته تحت شبکه چیست؟

همانگونه که در بخش دوربین مداربسته مطالعه کرده‌اید، یک سیستم دوربین مداربسته از دوربین‌ها، تجهیزات ذخیره سازی (دستگاه‌های ضبط تصاویر دوربین مداربسته)، اتصالات و سیستم‌های ارتباطی و مدیریتی تشکیل شده است. دوربین‌ها مهمترین بخش یک سیستم نظارتی می‌باشد و وظیفه تبدیل فوتون‌های نور دریافتی از محیط اطراف از طریق لنز دوربین به سیگنال‌های الکترونیکی و آماده سازی این سیگنال‌ها برای ارسال جهت مشاهده آنلاین و یا ذخیره سازی را بر عهده دارند.
در سیستم دوربین‌های مداربسته آنالوگ و خانواده دوربین‌های اچ دی، بستر انتقال تصاویر کابل کواکسیال هم محور RG59 می‌باشد، ولی در سیستم‌های نظارتی تحت شبکه بستر انتقال تصاویر دوربین‌های IP کابل شبکه 4 زوج به هم تابیده می‌باشد. دوربین‌های آنالوگ امروزه در حال ترک بازار سیستم‌های نظارتی می‌باشند، تمامی انواع دوربین مداربسته اچ دی از AHD و HD-CVI گرفته تا TurboHD و HD-TVI دارای ضعف‌های عمده‌ای در مقایسه با دوربین‌های تحت شبکه می‌باشند، از جمله این نقاط ضعف میتوان به محدودیت در کیفیت تصاویر دوربین‌های اچ دی تا 2 مگا پیکسل (البته تا کنون)، و همچنین امکانات و قابلیت‌های ارتباطی، مدیریتی و کنترلی بسیار محدودتر نسبت دوربین‌های آی پی اشاره کرد.

 

 

 

 

 

ساختار دوربین‌های تحت شبکه آی پی IP Camera Network CCTV Structure

یک دوربین مدار بسته تحت شبکه در واقع نوعی کامپیوتر کوچک می‌باشد که پس از دریافت اطلاعات تصاویر از حسگر آنها را به اطلاعات دیجیتال تبدیل کرده و مطابق پروتکل‌های شبکه به شبکه می‌فرستد. وجود قسمت‌های تبدیل کننده در دوربین‌های آی پی شبکه باعث افزایش پیچیدگی و هزینه‌های آنها شده است.
در دوربین‌های مداربسته تحت شبکه، همانند تمامی تجهیزات تصویربرداری دیگر، از سنسور نوری مبدل فوتون به الکترون با یکی از انواع CCD و یا CMOS استفاده میشود. اندازه‌های رایج برای سنسورهای CCD و CMOS به صورت 1/4 و 1/3 و 1/2 اینچ (اندازه قطر سنسور مربع یا مستطیل شکل) می‌باشند. جریان الکتریکی به دست آمده از سنسور نوری با طی مسیر در دو چیپست DSP (چیپست پردازش سیگنال دیجیتالی) و چیست شبکه (چیپست کدگذاری تصاویر برای انتقال بر روی شبکه) برای انتقال بر روی بستر شبکه‌های کامپیوتری آماده میشود.

 

کیفیت تصویر انواع دوربین IP تحت شبکه

بزرگترین مزیت دوربین‌های شبکه آی پی محدود نبودن کیفیت تصویر آنها در مقایسه با سایر انواع دوربین مدار بسته می‌باشد. درحال حاضر انواع دوربین تحت شبکه با کیفیت بین 1.3 مگا پیکسل تا 5 مگا پیکسل به صورت گسترده مورد استفاده قرار می‌گیرند. دوربین‌های مداربسته دیجیتال با رزولوشن بالاتر از 5 مگا پیکسل در حال حاضر تنها توسط مارک‌های معتبر دوربین مداربسته تولید میشوند و کاربری آنها برای موارد تخصصی و حرفه‌ای که نیاز به کیفیت تصاویر بسیار بالا می‌باشد محدود است.

 

انواع تکنولوژی‌های دوربین‌های مداربسته آی پی دیجیتال کمرا

در دوربین‌های تحت شبکه علاوه بر کلیه پروتکل‌های تصویربرداری رایج برای دوربین‌های عکاسی و فیلمبرداری (از قبیل WDR و DNR و ICR و غیره) برخی از پروتکل‌ها و تکنولوژی‌ها (از قبیل POE و Onvif و Cloud P2P) به صورت تخصصی مورد استفاده قرار میگیرند.

 

دوربین تحت شبکه POE ساپورت

کلیه تجهیزات الکترونیکی برای کار نیاز به انرژی برق دارند که این انرژی در دوربین‌های مداربسته معمولا از طریق منبع تغذیه یا آداپتور با ولتاژ و آمپر مناسب فراهم میگردد. در چنین سیستمی نیاز به کابل کشی مجزا برای اتصال منابع تغذیه و دوربین‌ها می‌باشد. ولی در شبکه‌های کامپیوتری محلی LAN اترنت که از کابل شبکه 4 زوج بهم تابیده برای ارتباطات شبکه‌ای استفاده میکنند، یک زوج از این چهار زوج قابل استفاده برای انتقال جریان برق به مصرف کننده‌ها و کلاینت‌های شبکه است. برای استفاده از این قابلیت در نظر گرفته شده در استاندارد اترنت شبکه‌های کامپیوتری، جریان برق از طریق سوئیچ POE فراهم شده و به سوی دوربین جریان می‌یابد. البته در سیستم‌های دوربین مداربسته تحت شبکه، دستگاه‌های NVR چند پورته نیز میتوانند به عنوان سوئیچ POE عمل کرده و برق مورد نیاز دوربین‌ها را بر روی بستر شبکه فراهم آورند.
دوربین تحت شبکه POE ساپورت، یک دوربین آی پی بیس می‌باشد که بر روی چیپ شبکه ارتباطی آن ماژول POE برای دریافت برق از زوج سیم POE کابل شبکه وجود دارد. دوربین‌های شبکه POE نیاز به منبع تغذیه جداگانه ندارند و قادر به استفاده از برق POE جاری بر روی کابل شبکه می‌باشند. با این وجود در اکثر دوربین‌های تحت شبکه IP ساپورت کننده POE علاوه بر قابلیت تغذیه دوربین آی پی کمرا از طریق POE پورت تغذیه جداگانه نیز در نظر گرفته شده است تا در شرایط خاص کابل کشی و یا در عدم حضور سوئیچ POE یا دستگاه NVR دارای POE بتوان برق مورد نیاز دوربین‌های IP را از طریق منبع تغذیه مستقل فراهم کرد.

 

پروتکل‌های Onvif و انواع دوربین شبکه Onvif (دوربین مداربسته IP تحت شبکه Onvif)

همانگونه که اشاره شده سیگنال تصاویر ایجاد شده توسط حسگرهای نوری CCD و CMOS در دوربین‌های شبکه باید حداقل دو نوع کدگذاری را قبل از انتقال بر روی بستر شبکه طی نمایند. اولی کدگذاری سیگنال‌های آنالوگ الکتریکی به پیکسل‌های تصاویر دیجیتال فریم بندی شده توسط چیپست DPS / Digital Signal Processing می‌باشد و دومی کدگذاری داده‌های دیجیتال خروجی ماژول DSP و داده‌های خروجی سایر ماژول‌های دوربین آی پی (صدا، PTZ ، ماژول‌های سخت افزاری و نرم افزاری تنظیم لنز و نور و فوکوس، ماژول‌ها و پروتکل‌های امنیتی و دسترسی، و سایر ماژول‌های پردازشی) برای ایجاد جریان داده متناوب و متغیر دو طرفه از سمت دوربین به سمت سیستم مدیریت تصاویر و بالعکس.
در گذشته و قبل از ایجاد پروتکل‌های استاندارد Onvif آن-ویف ، هر یک از تولید کنندگان تجهیزات سیستم‌های تصویری تحت شبکه و سیستم‌های نظارتی مداربسته تحت شبکه، از پروتکل‌های مختص به خود در الگوریتم‌های کدگذاری در ماژول DSP و ماژول شبکه استفاده میکردند. در چنین شرایطی که استانداردی یکپارچه و عمومی برای دوربین‌های تحت شبکه و تجهیزات مدیریت تصاویر تحت شبکه وجود نداشت، کاربران یک سیستم مداربسته شبکه نمی‌توانستند از چندین دوربین با مارک‌های متفاوت برای یک سیستم یکپارچه نظارتی استفاده کنند. تنها راه استفاده ترکیبی از دوربین‌های تولیدی برندهای دوربین مداربسته تحت شبکه مختلف در یک سیستم مداربسته یکپارچه استفاده از استاندراد Onvif توسط تولید کنندگان دوربین‌های مداربسته می‌باشد.
سازمان Onvif متشکل از کارگروه‌های مختلف و تحت حمایت برندهای بزرگ سیستم‌های نظارتی و امنیتی تحت شبکه، از سال 2008 مسئول استانداردسازی پروتکل‌های ارتباطی بین دوربین‌های تحت شبکه و تجهیزات مدیریت تصاویر می‌باشد. نتیجه عملکرد این سازمان، استاندارد Onvif با پروفایل‌های S و G و Q برای یکپارچه سازی رابط‌های سخت افزاری، واسط‌های نرم افزاری، پروتکل‌های ارتباطی و کنترلی، و الگوریتم‌های پردازشی می‌باشد. هر یک از پروفایل‌های استاندارد آنویف سطوح مختلفی از مباحث مرتبط در ارتباطات سخت افزاری و نرم افزاری اجزای سیستم‌های تحت شبکه را در بر میگیرند. برای دسترسی به اطلاعات بیشتر در این مورد به مقاله Onvif در بخش مقالات آموزشی گروه پاساک مراجعه نمائید.

 

P2P Cloud IP Camera – دوربین تحت شبکه P2P

دوربین‌های تحت شبکه مستقیما به شبکه داخلی متصل میشوند. در صورت اتصال شبکه داخلی به شبکه اینترنت از طریق گیت وی روتر شبکه، امکان دسترسی راه دور و از طریق ریموت به دوربین IP بر اساس پروتکل‌های امنیتی و پروتکل‌های دسترسی تعریف شده در سطح Firewall / دیواره آتش شبکه داخلی وجود دارد.
معمولا در یک سیستم دوربین مداربسته تحت شبکه کاربران به صورت ریموت به دستگاه NVR یا سرور ذخیره ساز متصل شده و از طریق اپلیکیشن‌های ویندوزی، لینوکسی، مک، اندرویدی و IOS قادر به مشاهده و مدیریت تصاویر بر روی سیستم ذخیره سازی می‌باشند. در صورتیکه علاوه بر دستگاه ان وی آر ، خود دوربین‌ها نیز بر روی شبکه داخلی متصل به اینترنت نصب و کانفیگ شده باشند، امکان دسترسی مستقیم به هر یک از دوربین‌ها مستقل از دستگاه ان وی آر وجود دارد.
در شبکه‌های کامپیوتری و شبکه‌های اینترنتی برای دسترسی به هر یک از اجزای شبکه نیاز به داشتن آدرس IP آن دستگاه وجود دارد. بدون آدرس آی پی بسته‌های درخواست ایجاد کانکشن راه دور و برقراری جریان بیتی از داده‌های دیجیتال هرگز مسیر خود به دوربین‌های IP را پیدا نخواهند کرد و تصویری از طرف دوربین ارسال نخواهد شد. برای انتقال تصویر و مشاهده تصاویر دوربین‌های مداربسته به صورت ریموت از IP Static استفاده میشود (انتقال تصویر دوربین مداربسته با استفاده از آی پی استاتیک). برای انتقال تصویر بدون آی پی استاتیک سیستم‌های کلود مبتنی بر سرورهای DDNS مورد استفاده قرار میگیرند.
در دوربین‌های شبکه P2P بدون نیاز به هیچگونه آی پی استاتیک و تنها با استفاده از شناسه یا بارکد دوربین آی پی کمرای P2P میتوان از راه دور به دوربین‌ها متصل شد و تصاویر آنها را مشاهده و مدیریت کرد.

 

نرم افزار‌های دوربین مداربسته آی پی تحت شبکه

از دیگر قابلیت های بسیار مهم دوربین‌های مداربسته شبکه دسترسی به نرم افزارهای پیشرفته شبکه است. این نرم افزارها می‌توانند قابلیت‌های بی شماری را برای کاربر ایجاد کنند و بسیاری از نیازهای امنیتی و نظارتی مشتریان را به صورت کامل برآورده کنند. از آنجایی که هر یک از دوربین‌های موجود در شبکه به صورت مستقل قابل آدرس دهی و دسترسی می‌باشند با استفاده از نرم‌افزارهای کنترل دسترسی و مانیتورینگ شبکه میتوان وضعیت‌های نظارتی پیشرفته و پیچیده را برای مدیریت ترکیبی تصاویر دوربین‌های مداربسته ایجاد نمود.
با ترکیب نرم افزارهای پردازش تصویری با سیستم‌های دوربین مداربسته تحت شبکه و استفاده از سخت افزارهای کنترلی، ترددی، امنیتی، حفاظتی، نظارتی، شمارش گر، تشخیص چهره، و بسیاری از نرم افزارها و سخت افزارهای دیگر میتوان به امکانات و قابلیت‌های بی همتایی در بحث مدیریت، نظارت و کنترل اماکن مختلف دست یافت و مدیریت هوشمند و یکپارچه اماکن و ساختمان‌ها را طرح ریزی و اجرا نمود.